Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η εποχή της Γρίπης έφτασε… Είμαστε έτοιμοι;

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ


Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση και προστασία από τον ιό της γρίπης   είναι η ενημέρωση!


Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον ιό της γρίπης τύπου Α, Β ή Γ. Ο ιός της γρίπης τύπου Α είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ιού γρίπης.
Στη χώρα μας, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με πιθανή έξαρση από Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο.


Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, προσβάλλοντας ένα μεγάλο αριθμό ατόμων παγκόσμια.
Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια, από φτάρνισμα ή βήχα ή από άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα από ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.


Τα συμπτώματα της γρίπης εισβάλουν αιφνίδια και περιλαμβάνουν κυρίως:
Πυρετό (συνήθως υψηλός) – Πονοκέφαλο – Κακή διάθεση – Αδυναμία – Βήχα – Πονόλαιμο – Καταρροή στη μύτη – Μυαλγίες – Έμετοι και Διάρροια (πιο συχνά στα παιδιά).
Διαρκεί 5 έως 7 ημέρες και συνήθως υποχωρεί χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερους κινδύνους για τους ασθενείς.
Σε μερικές όμως περιπτώσεις η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, πνευμονία, βρογχίτιδα, ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, ακόμα και θάνατο.


Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες και χρόνια νοσήματα.


Η πρόληψη της γρίπης επιτυγχάνεται με:


* Εκπαίδευση όλων των ανθρώπων για τους τρόπους μετάδοσης και αποφυγής της.
Οι κλειστοί χώροι δημιουργούν τις πιο κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης. Τα παιδιά τη σχολική περίοδο ιδιαίτερα, είναι εύκολος στόχος του ιού, λόγω του περιορισμένου και κλειστού χώρου που κινούνται.
 Στην πρόληψη και μείωση των κρουσμάτων, παίζει ρόλο ο τακτικός και σωστός αερισμός των χώρων, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στο σχολείο και στο σπίτι…




* Εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. 


Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, έχει ήδη ξεκινήσει με έμφαση στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Απευθυνθείτε στο Παιδίατρο του παιδιού σας για να σας ενημερώσει και να σας συμβουλέψει και μη διστάζετε να του εκφράζεται, οποιαδήποτε απορία και αν έχετε.


Επομένως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη, μόνο με τα κατάλληλα όπλα, την ενημέρωση και το αντιγριπικό εμβόλιο.


Γαρυφαλλιά Κυρουσή
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών


Επικοινωνία:
Λεωφ. Σουνίου 61, Μαρκόπουλο
Κιν.  6932 031230 ,  Τηλ. 22990 23456


Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη κάνει την εμφάνιση της και προκαλεί ανησυχία και αγωνία κυρίως στους γονείς, για τους κινδύνους που ενδεχομένως δημιουργήσει στα παιδιά τους και για το τι θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν, για να τα προφυλάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου