Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η Εποχή των Πανδημιών

Στο 5 το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των χοίρων
To 1967, ο Αμερικανός χειρούργος Γουίλιαμ Στιούαρτ είχε πει την περίφημη φράση: «ήρθε η στιγμή να κλείσουμε το βιβλίο των μεταδοτικών ασθενειών», βασιζόμενος ίσως στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών του 19ου αιώνα. Τώρα όμως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν, αν μη τι άλλο, ότι ήρθε η στιγμή να ανοίξουν ξανά το βιβλίο σε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο με τις μεταδοτικές ασθένειες του 21ου αιώνα.
Για τους επιδημιολόγους, η πανδημία γρίπης του 2009 είναι μία από τις πιο ευρέως αναμενόμενες ασθένειες στην ιστορία. Ηδη, από καιρό φωνάζουν ότι μία πανδημία γρίπης έχει ήδη καθυστερήσει, γι΄ αυτό και το θέμα δεν είναι εάν θα συμβεί αλλά πότε θα συμβεί. Κανένας βεβαίως δεν γνωρίζει εάν η γρίπη των χοίρων θα είναι ανάλογη με την ισπανική γρίπη του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε 50 έως 100 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως ή με την ασιατική γρίπη του 1957 ή με τη γρίπη στο Χονγκ Κονγκ το 1968.
Η σημερινή γρίπη ίσως αποδυναμωθεί και χάσει τη μολυσματική της δύναμη ίσως όμως και να ισχυροποιηθεί - είναι κάτι που ακόμη δεν γνωρίζουμε. Το θετικό νέο είναι ότι συγκριτικά με πριν από μερικά χρόνια, ο κόσμος έχει προετοιμαστεί κάπως καλύτερα για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης. Οι χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο οδηγιών που απαιτεί από όλα τα μέλη να ανακοινώνουν το είδος ασθενειών που χρήζουν παγκόσμιας προσοχής, ενώ υπάρχουν δύο αποτελεσματικά αντιγριπικά φάρμακα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Το αρνητικό νέο είναι ότι εξακολουθούμε να μην είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για μία πανδημία ή κάποιο άλλο μεγάλο γεγονός, είτε πρόκειται για νέα μεταδοτική ασθένεια είτε βιοτρομοκρατική επίθεση είτε εργαστηριακό λάθος. Υπάρχει όμως και το χειρότερο νέο: η γρίπη των χοίρων να μην είναι η τελευταία και ίσως ούτε και η χειρότερη πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε τα προσεχή έτη. Ισως πράγματι να έχουμε εισέλθει στην Εποχή των Πανδημιών...

Δημοσίευση ΤΗΕ WALL STREET JOURNAL
του LARRY BRILLIANT, επιδημιολόγου και προέδρου της National Biosurveillance Advisory Subcommittee
ΠΗΓΗ : Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 4 Μαϊου 2009

«Οχυρώνεται» κατά της γρίπης ο πλανήτης

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν να αναχαιτίζουν την ταχύτητα με την οποία εξαπλωνόταν ο ιός στις αρχές της εβδομάδας Καθώς η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αγωνιά για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της γρίπης... κρεμάμενη από τα χείλη των ειδικών επιστημονικών εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα ερωτήματα τόσο για την προέλευση του φονικού ιού όσο και το μέγεθος της δυναμικής εξάπλωσης του τελευταίου παραμένουν αναπάντητα.Με ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ. επισήμανε την άμεση αναγκαιότητα να τεθούν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας πανδημίας του νέου ιού που πλέον ονομάζεται «γρίπη Α» (Η1Ν1). Πρόκειται για μια ασθένεια για την οποία διαπιστώθηκε ότι περιέχει γονίδια ιών της γρίπης που προσβάλλει τους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους σε έναν συνδυασμό που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν και πουθενά στον κόσμο. Σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχων της, ο ορισμός της ασθένειας ενισχύει το ενδεχόμενο να καταστεί ευκολότερη η διάγνωση των νέων κρουσμάτων σε πρώιμο στάδιο, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μια πιο αποτελεσματική μελέτη και επεξεργασία συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τον ιό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνέχεια του άρθρου στο....
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου